Bahan-bahan:

1) ikan kembung - 2 ekor
2) 10 btg cili kecik
3) daun kunyit
4) tempoyak
4)1 biji bawang merah
5) kunyit hidup
6) sedikit garam

Cara-cara memasak:

1) tumbuk cili kecik + bawang + kunyit hidup sehingga lumat
2) kemudian gaul dengan tempoyak sehingga sebati
3) sediakan aluminium foil dan letakkan beberapa helai daun kunyit di atas foil tersebut
4) Letakkan ikan di atas daun kunyit tadi. jangan lupa kelar ikan supaya tempoyak dapat disapu rata pada bahagian isi ikan
5) sapu/ratakan ikan dgn tempoyak yang digaul dgn bahan tumbuk tadi
6) Kalau ade daun kunyit lebih, boleh lah di ricih halus dah ditabur diatas ikan
6) sediakan kuali leper dan letakkan foil yg berisi ikan diatas kuali tersebut.
7) Api slow tau!

Selamat Mencuba!